”The older I get, the better I was”

Citatet i rubriken kommer från ett klädmärke som är skapat i Kalifornien av just ”old guys” online vytorin. Efter att ha spenderat en stor del av sitt liv med att surfa och åka skidor så bestämde de sig för att skapa ett klädmärke för män som är precis som de; dvs ”old”. Själv tyckte jag märket talade till mig – fyndigt och snyggt exekverat, dessutom enkla, sköna fritidskläder med roliga tryck.

Men det finns en annan dimension på citatet. Något som jag ofta har funderat på när man hör olika personer berätta om sin professionella bakgrund. Det gäller naturligtvis också när man ser bakåt på t.ex. sin egen förmåga som skidåkare så kommer man ju med tydlighet ihåg att man var väldigt duktig när man var (bara lite) yngre. Egentligen var man ju nästan i landslagsnivå när man tänker efter. Eller? Lite på samma sätt tycker jag det fungerar med de professionella meriterna. Utom för mig själv, förstås.

shutterstock_119779312

Jag blev ännu mer inspirerad att skriva om detta ämne när jag läste en bok om hur hjärnan fungerar. Boken hette ”Minnet, fram och tillbaka”  och är skriven om den uppenbarligen insiktsfulla forskaren Pontus Wasling. Det visar sig att hjärnan hjälper oss att försköna historien och får oss naturligt att tycka att det var ”bättre förr”, eller i alla fall att vi var det. Amerikanerna säger ”a good story deserves embellishment” och det har vi väl alla upplevt eller åtminstone hört på andras historier.
Men det finns en koppling till affärslivet också. Alla CVs och beskrivningar av vad personer gjort skall alltid tas med stor nypa salt. Inte ofta innehåller de överdrifter och ibland rena osanningar. Därför blir det mer och mer sant att din CV blir mindre och mindre intressant, speciellt när man blir äldre. Mycket enkelt därför att det är svårt att både bedöma sanningshalten och relevansen av erfarenheten. Ju äldre jag blir desto mer måste jag fokusera på vad jag kan göra framåt, inte framhålla vad jag har gjort. ”Entitlement kills” är ett nytt och bra begrepp – på svenska snarast ”Historisk rättighet dödar” – och betyder att om man tror att man har en rätt till något pga av att man är erfaren (eller bara ”older”) så är man körd idag. Tidigare generationer har en respekt för äldre erfarenhet men det har snarare ersatts av en ganska utbredd åldersdiskriminering idag. Håller du med?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *