Sill, Smorgasbord and Secure

Just nu finns en ”lucka i muren” för svenska programvaruföretag. Det har under en lång tid varit, med några lysande undantag, tufft för svenska programvaruföretag att konkurrera med amerikanska västkustbaserade kollegor. Företag i Silicon Valley har tillgång till ett oslagbart ekosystem att bygga upp sin verksamhet i. Man har tillgång till en pool av talanger som kommer från några av de bästa skolorna i världen vad det gäller informationsteknologi.

Dessutom är attraktionskraften stor för unga och kompetenta IT-ingenjörer i hela världen. Vem vill inte bo och jobba i Kalifornen, epi-centrum för programvaruundret? Dessutom finns här de bästa, mest erfarna Venture Capital bolagen i världen. Alla med enormt kapitalstarka fonder och ofta drivna av individer som själva byggt förmögenheter som entrepenörer Recommended Site. Som lök på laxen har man omedelbar tillgång till en stor och IT-Investeringsvillig hemmamarknad, van att köpa och driftsätta den senaste tekniken för att bebehålla en global konkurrenskraft. Hur skall svenska programvaruföretag ”skjuta mål” på den muren?

Mot den bakgrunden har det varit tufft för svenska bolag att konkurrera om man har valt en globalt skalbar affärsmodell. Hörde t.o.m. en svensk investerare som letade efter bolag med affärsmodeller som explicit inte var globalt skalbara. ”Det är större möjlighet att de blir värda pengar, de andra blir förr eller senare utkonkurrerade om det är en verkligt god idé”.

I ett slag har det nu dykt upp ”en lucka i muren” som företag med ”snabbt tillslag” kan kapitalisera på. USA har nämligen själva diskvalificerat sig som trovärdiga att leverera lösningar för alla former av säker kommunikation. Detta eftersom det efter uttalanden från Snowden-läckan har visat att amerikanska leverantörer är avlyssnade och dessutom låter NSA avlyssna den trafik de skall säkra. Alternativen från andra länder är heller inte så bra. Att använda produkter från Kina eller Ryssland känns inte säkert givet deras långa historia som notoriska på industrispionage. De flesta företag tänker nog att det är en god sannolikhet att dessa regeringar har bakdörrar för att ta del av kommunikationsströmmen. Allt annat känns naivt idag, men vi trodde väl inte att USA skulle vara lika goda kålsupare?

Det snurrar dessutom rykten om att flera appar är konstruerade för att kunna kartlägga hur personer rör sig på internet, i verkligheten och med vem de kommunicerar. Googla på gratistelefonappen Viber från Israel och man ser att det finns flera kopplingar till underrättelsetjänsten och spioneri, både på personlig och företagsnivå. UK och Tyskland har nära relationer till USA så företag därifrån måste förr eller senare foga sig till NSA’s regler om man skall expandera in i USA. Frankrike har sina egensinniga lagar kring krypteringsförbud och hymlar inte med att all underrättelseinformation man kommer över som kan hjälpa franska företag lämnas över till dem.

Däremot är präktiga Sverige i en helt annorlunda situation i allt detta. Alla är överens om att Sverige inte spionerar på sina medborgare (kanske på andra) och att det krävs en legal grund (misstanke om allvarligt brott och husrannsakansorder) för att få information utlämnad. Detta ger en fantastisk möjlighet att basera start-ups inom säkerhetsområdet i just Sverige. Investerare borde studera möjligheten och vara tydliga med att de ser tillfället och leta aktivt. Entrepenörer bör öka takten och läsa på om den legala plattformen som kan visa sig lika viktig som eventuella produktegenskaper i konkurrens med utländska kollegor. Sweden: Sill, Smorgasbord and Secure.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *